23. februar 2020, Lad skønhed vågne

“Let beauty awake in the morn from beautiful dreams, beauty awake from rest!” – disse ord synges i den storslåede sangcyklus “Songs of Travel” af den engelske komponist Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Hans musik er fuld af drivkraft og smukke melodier: Det er lyden af store dramatiske landskaber iblandet en vemodig nostalgi, – og denne musik kan man høre  med 3 unge musikere: basbaryton Simon Duus, violinist Cæcilie Balling og pianist Troels Roland. De præsenterer et rent Vaughan Williams-program med titlen “Lad skønhed vågne” med masser af inderlighed, dramatik og – selvfølgelig – skønhed.

 

Simon Duus Cæcilie Balling Troels Roland

Om komponisten og programmet:
Vaughan Williams var formet af to verdenskrige og to verdenssyn: En far, der var præst og en mor, der var Darwins niece. Han var elev af den store franske komponist Maurice Ravel og blev en markant og ledende skikkelse i det 20. århundredes engelske musikliv: – da Dronning Elizabeth II blevet kronet i 1953 i Westminster Abbey i London havde han bl. a. skrevet ny musik til lejligheden.

Med sit smukke, længselsfulde tonesprog inspireret af engelsk renæssance- og folkemusik er Vaughan Williams musik let at sætte pris på – både for det utrænede øre og den erfarne lytter. Hans værker kalder både på de store dramatiske landskaber og på en melankolsk, nostalgisk intimitet.

Hans mest kendte komposition er nok “The Lark Ascending”, et cirka kvarter langt værk hvor violinen imiterer himmelsk lærkesang akkompagneret af klaveret. Netop dét værk indleder koncerten, som fortsætter med sange om tro og tilgivelse af renæssancepoeten George Herbert og efter en pause kan man høre den idylliske “Romance and Pastorale” for violin og klaver efterfulgt af sangcyklussen “Songs of Travel” til digte af forfatteren R. L. Stevenson, der nok primært er kendt for de to romaner “Skatteøen” og “Dr. Jekyll og Mr. Hyde”.

Om kunstnerne:
Violinist cilie Balling er født og opvokset i Århus og er i dag baseret i København. Hun er uddannet fra Det Kgl. danske Musikkonservatorium samt Oberlin Conservatory (USA) og debuterede fra Det Jyske Musikkonservatorium i efteråret 2019. Cæcilie er en aktiv solist og kammermusiker inden for den klassiske genre, men har også markeret sig i den mere eksperimenterende og genrekrydsende verden.

Basbaryton Simon Duus er opvokset i Frederiksværk og er fastansat operasolist på Det Kongelige Teater. Han er uddannet fra Operaakademiet v. Det Kgl. Teater og havde debut fra Det Jyske Musikkonservatorium. Han er for tiden aktuel i forestillingerne “Sweeney Todd” og “La Traviata” på Operaen i København, hvor han tidligere også har sunget bl. a. Papageno i “Tryllefløjten” og Henrik i “Maskarade”.

Pianist Troels Roland er opvokset på Stevns og uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium samt solistklassen v/ Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Som repetitør har Troels Roland arbejdet med projekter på Operaakademiet og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har et bredt repertoire i lied-genren.

Program:

Værker af Ralph Vaughan Williams (1872-1958):
   1. “The Lark Ascending” for violin og klaver.
 
   2. “Five Mystical Songs” for sang og klaver efter digte af G. Herbert (1593-1633).
         1. Easter
         2. I got me flowers
         3. Love bade me welcome
         4. The Call
         5. Antiphon
 
    – PAUSE –
 
   3. “Romance og Pastorale” for violin og klaver.
 
   4. “Songs of Travel” for sang og klaver efter digte af R.L. Stevenson (1850-1894).
         1. The Vagabond
         2. Let Beauty awake
         3. The Roadside Fire
         4. Youth and Love
         5. In Dreams
         6. The Infinite Shining Heavens
         7.  Whither must I Wander
         8. Bright is the Ring of Words
         9. I Have Trod the Upward and the Downward Slope

Koncertsted: Gjethuset, Frederiksværk, kl 16:00.  Medlems billetpris: 100 kr., Gæste billetpris: 150 kr.
Billetter kan også købes på www.gjethuset.dk, dog kun til gæstepris.