7. april 2019, Stig Fogh Andersen (sang) og Kristine Thorup (piano)

Sange af nordiske komponister til tekster fra Holger Drachmann’s roman ”Tannhaüser”, fortalt, sunget og spillet af Kgl. Kammersanger Stig Fogh Andersen og pianisten Kristine Thorup

 

Ideen til koncerten fik Stig Fogh Andersen i efteråret 2015. Han ville kombinere Heise’s “Farlige Drømme” med Emil Sjögren’s ”Tannhäuser Sange”.

For begge sangcykler gælder det, at teksterne stammer fra Holger Drachmann’s roman ”Tannhäuser”. I alt har Stig Fogh Andersen fundet over 20 digte fra romanen, som allerede var sat i musik. Foruden Heise og Sjögren er det Grieg, Kjerulf, Aulin, Backer-Grøndahl og Miskow. Der er både grovkornede landsknægtviser og lidenskabelige kærlighedsdigte – sågar den kendte ”Den spillemand snapped fiolen fra væg” stammer derfra. Dog var der et par vigtige digte, som ingen desværre havde sat i musik. Fogh Andersen kontaktede derfor komponisten Matti Borg, og på hans opfordring har han skrevet musik til to savnede digte. I alt er det blevet til 23 forskellige sange af 8 nordiske komponister. Sat ind i ”Tannhaüser” romanens sammenhæng får sangene et helt ”nyt lys”. De føjer sig sammen på en spændende måde, og kompositionerne forstærker hinanden.

Om kunsterne:

Stig Fogh Andersen
er uddannet ved konservatorierne i Århus og København og debuterede på Den Jyske Opera i 1978. I 1980 blev han ansat som solist ved Det Kongelige Teater, og i 2006 blev han udnævnt til Kgl. Kammersanger. Stig Fogh Andersen er en af verdens mest efterspurgte Wagner-sangere, siden han i 1994 havde sit store gennembrud som Siegfried i Richard Wagners Nibelungens Ring på Den Jyske Opera.

Siden har han sunget rollen som Siegfried op imod 150 gange i vidt forskellige opførelser på mange af verdens største operascener. Derudover har han blandt andet sunget titelpartierne i Lohengrin, Tannhäuser, Tristan og Isolde, Parsifal, Peter Grimes og Otello samt de store tenorroller i Mestersangerne, Maskarade, Tryllefløjten, Carmen, Fidelio og Valkyrien. Han har gæstet festivaler som Bregenz, Verbier, Salzburg, Wels, München.

Blandt de internationale dirigenter, han har arbejdet med kan bl. a. nævnes Barenboim, Levine, Conlon, Elder, Eschenbach, Mariss Jansons, Haitink, Haenchen, Rattle. I de seneste år har han bl.a. sunget Mestersangerne i Berlin, Parsifal i Paris og København, Valkyrien i Salzburg, Hamburg, Manchester /CD med Mark Elder), Buenos Aires og København, Siegfried i Ringen i Seattle, Tristan på Det Kongelige Teater , Zürich, Hamburg og i Wels, Tannhäuser i København, Tokyo, Wels, Herodes i Salome i München, Salzburg, Paris, London, Hong Kong.

Foruden opera synger Stig Fogh Andersen også koncerter med et bredt repertoire, som strækker sig fra barok til moderne tid. CD-indspilninger omfatter bl. a. Romancer af Schuman, Nielsen, Grieg og Sinding, Dansk Scenemusik, Wagner-operaer i uddrag, Gurrelieder på CD (Salonen og Neuholt) og DVD (Jansons), Rinaldo af Brahms, Das Buch mit 7 Siegeln af Franz Schmidt, Wagners Ringen og Tannhäuser på DVD og CD.

Stig Fogh Andersen har ligeledes arbejdet som instruktør. Indtil nu er det blevet til Bent Lorentzens kammeropera Kain og Abel og Wagners Tristan og Isolde på Det Kongelige Teater, Götterdämmerung på Den Ny Opera og musicalen Sweeney Todd på Odense Teater. I august 2013 iscenesatte han Wagners NIBELUNGENS RING i bearbejdet udgave (kortet ned til 9 1/2 time) til opførelserne i København i Christians Kirke, hvor han samtidig også sang partierne som Loge, Siegmund og Siegfried.

Kristine Thorup
Studerede på Vestjysk Musikkonservatorium og Det kgl. Danske Musikkonservatorium hos hhv. Jørgen Hald Nielsen og Tove Lønskov. Studier i Paris og Rom – med støtte fra bla. Augustinusfonden – hos hhv. professor Brigitte Engerer og professor Mirta Herrera. Studier i Oslo hos Professor Jiri Hlinka.

Debuterede i 2007 i Odd Fellow Palæet med fine anmelderroser og  CD-indspilning af debutprogram.
Har – ud over adskillige koncerter i hele landet, både som kammermusiker, akkompagnatør og solist – været transmitteret af P2 flere gange. Uropført Mogens Christensens Pisces eclipticae i 1998. CD-indspilning af samme værk i 2005. Har deltaget i masterclass med bl.a. Philippe Entremont, Pnina Salzman, Rudolf Jansen, Roger Vignoles, Eero Heinonen, Kevin Kenner og Jiri Hlinka.

Er i øjeblikket aktiv som solist, kammermusiker i klavertrioen Trio Kozue og i fast samarbejde med Kgl. Kammersanger Stig Fogh Andersen. Nyeste samarbejde er med forfatter og foredragsholder Jørn Henrik Olsen – om koncertforedraget “Livet i ord og toner”.

Arbejder desuden sammen med journalist Inger Hørup Slot omkring musik, komponeret i KZ-lejre under Anden Verdenskrig. Koncerterne har vakt stor begejstring hos publikum.